29.12.2015

Hyvää Uutta Vuotta!

Kiitos kuluneesta Vuodesta ja tuokoon Uusi Vuosi hyvää tullessaan! 


           

19.11.2015

Tiivistämisen aika

Nyt aiheeseen, josta myös tulevana lauantaina 21.11.2015 Porvoon Wanhassa Rautakaupassa!

Tervetuloa moikkaamaan ja tutustumaan vanhojen ikkunoiden huoltoon ja kunnostamiseen!

Talven odotukseen kuuluu suojautuminen kylmää ja vetoisuutta vastaan ja huomio talonhoidossa suuntaa ikkunoihin ja oviin. Ikkunoiden tiivistäminen perustuu yhtälailla rakennuksen toimivaan ilmanvaihtoon ja ikkunan rakenteeseen kuin oikeisiin materiaaleihin ja asentamistapoihin.

Tiivistämisen lähtökohtana on sisäpuitteen täysi tiivistäminen ja ulkopuitteen tiivistäminen niin, että puitteiden välinen ilmanvaihto säilyy. Tämä varmistetaan jättämällä tuuletusraot ulkopuitteen tiivisteeseen.

Ikkunoissa, joissa ei ole tarvittavaa tilaa tiivistenauhoille, käyntivälien tilkitseminen ja liimapaperi on edelleen kelpo ja tehokas keino. Muoviset ikkunateipit tai maalarinteippi eivät sovellu liimapaperiksi, tilkitsemiseen sopii luonnonkuituiset vanut ja tiivitenauhat, myös matonkuteetkin. Liimapaperilla tiivistäminen on perinteikäs, edullinen ja ekologinen tapa, joskaan ei vähiten työläin, sillä liimapaperit täytyy poistaa aina ikkunaa avatessa, joten tuuletusikkunaan tämä tapa ei sovellu.

Luonnonkuituisten tiivistenauhojen käyttö ilman liimapaperia perustuu ikkunanpuitteen tiivisteuraan ja ilmaa läpäisevänä se toimii myös pölytiivisteenä kaupunkioloissa.

Oikein asennettuna synteettinen (esim. silikonikumi) ontelomallinen tiivistysnauha on pitkäkestoinen ja säänkestävä, tiivistäen kimmoisuutensa vuoksi vaihtelevan kokoisia rakoja. Tiivistenauha liimataan karmin kynteeseen ja saranapuolella sivupintaan, puristuen näin puitteen ja karmin väliin. Näiden tiivisteiden asentamisessa on tärkeää, että alusta on puhdas ja kuiva, kylmässä säässä liimaus ei pysy. 

Puutteellisen tiivistämisen merkkejä ovat ikkunalasien huurtuminen tai jäätyminen. Syy voi löytyä siitä, että lasien väli ei tuuletu riittävästi tai siitä, että ulkopuite tai karmi on huonossa kunnossa ja rakenteet pääsevät kastumaan. Sisälasin huurtuminen sisäpinnasta johtuu ilmanvaihdon riittämättömyydestä huoneessa tai ikkunan kohdalla, esim. ikkunaa peittävien verhojen tai ikkunalaudan kukkien vaikutuksesta.

Ikkunoiden tiivistämiseen liittyy monia yksityiskohtia ja kikkoja, joista edellä yleisiä periaatteita ja ohjeita. Hyviä käytännön ohjeita löytyy mm. Ikkunakirjasta (Juulia Mikkola & Netta Böök 2011), jota minäkin lähteenä omien kokemusteni ja saamieni oppieni lisäksi käytin. 



19.9.2015

Lomalla

Palaan verstaalle työn äärelle 28.9.2015


4.2.2015

Verstas

  Lumentäyteistä helmikuuta & Tervetuloa Verstaskäynnille!
                     


Työtilani sijaitsee piharakennuksessa, joka koostuu saunasta, kesähuoneesta, eläinsuojasta ja liiteristä. Vintillä on varastotilaa ja tien puolella autotalli. Myös huussi kahdella aukolla löytyy. 
Sauna on kunnostettu ja kovasti arvostetussa käytössä. Haaveenani on kunnostaa tulevana kesänä myös huussi käyttökelpoiseksi. 

Eläinsuojassa on ollut aikoinaan lampaiden, ehkä possunkin koti. Tässä lampolassa on nyt verstaani pölyinen puoli, jossa tapahtuu mm. maalinpoisto ja puutyöt.



Kesähuone on verstaan ns. puhdaspuoli, jossa työt saatetaan lähtövalmiiksi lasittaen, maalaten ja viimeistellen. 



Vaikka työtilani ovat pienet ja alkeellisetkin, nautin työskentelystä omassa pihapiirissäni, tarkkaillen työn ohella elämää hangilla ja puissa. Äänikirjan houkuttelemana työpäivän lopettamiseen ei tule kiire :-)